20. 12. 2012

Dýňové cukroví


Tak trochu to tu začíná vypadat jako gastronomicky zaměřený blog. Nejsem z toto směru, kterým se ubírám, nadšena, ale není zbytí. V období vánoc se to prostě tak trochu nabízí. Ještě bych ráda zkusila cibulovou marmeládu, jakožto dárek pro rodinné příslušníky k Vánocům a pak hurá na věci, které se sníst nedají (nebo možná i dají, ale moc chutné nebudou).
Letos jsem se rozhodla zkusit nějaké opravdu nevšední cukroví. Žádné slepování marmeládou, máslovým krémem či vykrajování srdíček, hvězdiček, kytiček a dalších. Vyhrál to předpis z časopisu Albert v kuchyni- čokoládovo-dýňové koláčky! Vzhledem k absenci některých surovin jsem byla nucena si ho trochu upravit.

Těsto:
  • 225 g hladké mouky
  • 100 g kakaa holandského typu
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1/4 hrnku másla
  • 120g krupicového cukru ( včetně 2 pytlíků vanilkového)
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
Máslo se vyšlehalo s cukrem do hladké hmoty, přidalo se vajíčko a vše se vyšlehalo do krémové konzistence. Postupně se zašlehávalo mléko se všemi smíchanými sypkými ingrediencemi. Původně bylo v receptu, že se mají tvořit hrudky lžičkou. Ale těsto je jak lepidlo, takže jsem tuto možnost hned vzdala a těsto radši napatlala do zdobičky. Snažila jsem se dělat hodně ploché "bobánky" na pečící papír. Vyloženě ho jen tím kolečkem ušpinit. Peče se na 180°C cca 12-14 minut. Pak se nechají hrudky chvíli vystydnout, rychle se odlepí z papíru a nechají se dovystydnout. (Pokud se po lehkém vychladnutí neodlepí, tak pak to nejde beze ztrát- osobní zkušenost)


  Po upečení jsou neodolatelné! Měkoučké mechové hrudky s intenzivní chutí kakaa!
 Hlavní surovinou krému je dýně hokaido. Měla jsem schovanou ještě jednu ze zahrádky. Recept na krém je:
  • 120 g smetanového sýru
  • 115 g másla
  • 55 g moučkového cukru
  • 60–80 ml dýňového pyré
  • skořice

 Nejdřív je třeba připravit si dýňové pyré. Dýně se nakrájí na měsíčky, pokape olejem a dá se do trouby na 20-30 minut na 180°C upéct. Dužina se zbaví slupky a rozmixuje (postačí důkladně rozmačkat vidličkou). Přidají se další suroviny a koláčky se krémem slepí. Na příště bych ale krému udělala o něco víc, celkem jsem jím musela šetřit. Ale koláčky jsou i tak chuťově výborné!



Žádné komentáře:

Okomentovat