1. 12. 2012

Piky káry


Tak další oslava je za námi, tentokrát v ryze pánském duchu. Narozeniny měli 2 příslušníci našeho rodinného klanu, oba slavili 45 let. Protože život je změna a tmavě čokoládových dortů bylo dost, rozhodla jsem se pro inovaci. Piškot je z receptu na tmavý korpus, akorát kakao je nahrazeno obyčejnou moukou. Na malý pekáček vyšel z 12 vajec. Krém byl trochu problematičtější. Nahradila jsem hořkou čokoládu za bílou, jen namísto 3 tabulek/700ml šlehačky jsou tam 4 tabulky. Krém byl i přesto o něco tekutější. V dortě držel, nevytékal, ale rozhodně není tak tuhý jak ten z hořké čokolády.
Napříště bych rozhodně ještě ubrala smetanu z celkových 700 na 600ml.
Vršek je potažený bílou hmotou z marshmallow, kreslený černou bílkovou polevou a po zaschnutí vybarvený barvami rozmíchanými ve vysoko procentním alkoholu (ten se rychle vypaří a potahovou hmotu tolik nezmáčí.
K výsledku: chuťově vyšel dort hodně dobře, byl mnohem jemnější, než čokoládová varianta a doslova se rozplýval v ústech. Bílá čokoláda způsobila, že se zdál poněkud sladší. Varianta z tmavé čokolády je mnohem hutnější a chuťově výraznější, takže nejspíš zůstanu přece jen u ní.

Žádné komentáře:

Okomentovat