9. 6. 2013

Tak trochu secesní dort


Tak tentokrát jsem dostala za úkol upéct dort mámině šéfové.
Tohle mám nejradši. Takový nějaký nespecifický dámský dort, na kterém si buď můžu trénovat kreslení bílkovkou, nebo tvoření kytiček z gumpasty.

Po minulé zkušenosti s odlupováním bílkové polevy z Marshmalow hmoty jsem ale musela najít recept na jinou - ze sušeného mléka. Celkem se osvědčila, není tak nechutně sladká jako minule (je pouze šíleně sladká), netrhá se, krásně jde krájet...a tak vůbec.

Recept na potažení celého dortu (zbyla tak 1/4 ):
400g sušeného mléka
400g moučkového cukru
9 lžiček oleje
6 lžic medu (nechat stéci, neotírat prstem)
cca 60ml teplé vody

Vše se zpracuje dohromady. Bylo nutné si ještě několikrát namočit ruce na zpracování. Pokud se uskladňuje v lednici, stačí pak hmotu natrhat na kusy a dát na talíř do mikrovlnky na 10s. Jde pak krásně zpracovat a zvláční.

Bílková poleva je klasika, obarvená černou barvou. Nakonec je ale spíš šedá.


Vznikly z toho úplné omalovánky. Naštěstí hmotě nevadí kreslení barvami. Ty jsou klasicky rozpuštěné ve vysokoprocentním alkoholu. Fotka je ještě pořízená bez čísla nahoře.


1 komentář: