17. 7. 2012

Boho maxišaty

Už pár měsíců jsem se k tomu chystala. Plány byly velkolepé, ale odvahu stále ne a ne najít (přeci jen když to člověk pokazí, může zahodit 3m látky do popelnice). Maxišaty jsou jedním z mých nejoblíbenějších kousků ženského šatníku.(i když je nenosím tak často) Mají nesporné výhody, mezi které patří například:

- krásně vlají a v ideálním spojení s rozpuštěnými vlasy nebo ledabylém drdolu tvoří velmi ženský outfit
- jsou praktické na nošení (i když v chůzi po schodech a vstávání ze židlí to chce trochu cviku)
- schovají mnoho nedokonalostí postavy (při správně zvoleném střihu)
- z jindy hulvátských mužů v okolí se stávají galantní pánové, kteří nejen, že vás pustí první do dopravního prostředku, ale někteří vám i podrží dveře.


První kroky mířily do knihovny a provázela je naprosto jasná představa o střihu, který zde musím najít. V jednoduchosti je krása, takže v mých představách šaty vypadaly asi takto: větší výstřih na zádech, šaty na ramínka, výstřih do "V" vepředu, jednoduchá a pozvolna se rozšiřující sukně. Po prolistování obrovské hromady časopisů jsem zjistila, že mám smůlu a takovýhle střih je k nenalezení. Nezbylo tedy nic jiného, než poslepovat jich několik dohromady a upravit.

Vršek šatů je z modelu 134 z čísla Burdy 5/2009.

Bylo však nutné provést několik změn, aby se model aspoň trochu podobal konečné představě. Zaprvé šlo o to zúžit (sestřihnout) ramínka, která na původních šatech byla opravdu velmi široká, aby tvořila spadlá ramena šatů. Dále přední výstřih předělat z kulatého na rovný výstřih do V, stejně jako výstřih na zádech.

Střih sukně je použitý dle modelu č.129 ze stejné Burdy. Bohužel střih sukně je moc krátký, takže je nutné ho "profesionálně" prodloužit, třeba i novinami.


Šití samotné je potom velmi jednoduché. Jde jen o to přišít k sobě správné kusy látky. V první řadě je třeba odšít záševky na předním dílu. Poté se sešijí oba přední díly k sobě a šev se rozžehlí.

 Pak stačí jen přišít oba zadní díly. Protože jsem si vršek šila o číslo větší a navíc si zvětšovala výstřih na zádech, tak není nutné vsazovat zip. Šaty se dají jednoduše obléci přes hlavu, i když látka není elastická. U výstřihů stačilo látku jen začistit, zahnout o 0,5cm a přišít, průramky jsem začistila širokým šikmým proužkem. Dolní kraj sukně založit asi o 2cm a přišít.

Nakonec šaty dopadly dobře! Až překvapivě dobře. Pro příště by to chtělo ještě doladit střih, neb ramínka šatů lehce padají. Sukně má skvělý tvar a díky velmi postupnému rozšiřování v ní člověk nevypadá jako ve 4. měsíci těhotenství a přitom dole dostatečně vlaje. Při příštím šití to chce jen dávat pozor na takový menší detail- když je látka vzorovaná, tak běžné přeložení látky dvojmo na půl a následné stříhání je chybou. Způsobí to, že jeden díl jde vzorem směrem nahoru a druhý směrem dolů, jako se mi to "podařilo" v případě těchto šatů. Naštěstí vzor je takový, že i oko zkoumavého diváka má problém si této chyby všimnout.


2 komentáře: