28. 7. 2012

Bažant


Už je to pár měsíců zpět, kdy se rodiče vydali na pravý vesnický myslivecký ples. Nevím, jak komu, ale mně se vždy automaticky vybaví tombola, která na rozdíl od jiných neskrývá kýčovité porcelánové slony a podobné příšernosti, které se zde ocitly jen proto, že druzí se jich chtěli zbavit, ale obvykle se zde vyskytují tajemné mražené pytle masa a hlavně BAŽANTI. Pokud pominu pár kil mufloního masa (které přísahám, že se nedá jíst), tak vyhráli i bažanta!

 Ačkoliv nesnáším myslivost celkově, tak když už ten chudák pták položil život rukou bandy cvoků, co si hrají a lítají po lese s flintou, tak mi přišlo fér, aby byl co nejvíc využit. A protože sušený pařátek na krku není to pravé ořechové, zbylo mi jen to peří. Vzhledem k mému slabému žaludku jsem nedokázala to bezvládné tělíčko oškubat, takže přiznávám, že zcela pokrytecky jsem na tuto činnost měla lidi.Výsledek je taška plná peří. Teď přesně nadešel její čas. Osudem peří je přeměnit hřebínek do vlasů, který je tak nudný, až to bolí.

 
 Je třeba:
- peří- ať bažantí, nebo barevné koupené v galanterii
- hřebínek, potažmo sponka či klipsna do vlasů
- karton
- lepící pistole (včetně lepidla)
- nůžky

Postup je pak snadný, rychlý a při troše štěstí s lepící pistolí velmi bezbolestný (kdo zná, ten chápe).
První krok je vystřihnout z kartonové krabice půlkruh (Zde by se dalo namítnout, že takhle půlkruh nevypadá. Námitka se přijímá. Prostě útvar na jedné straně zakulacený a na druhé rovný)

Lepící pistolí se přilepí na hřebínek.
Na karton se začnou lepit postupně peříčka od nejspodnější vrstvy. Stačí vždy kapka lepidla asi 2 cm od okraje kartonu a na ni vždy přilepit peříčko- přibližně v místě rozdělení peříčka hnědé a šedé části. Následuje druhá vrstva, kdy kapka lepidla spočine na první vrstvě peříček. Lepíme je tak, aby vykukovala pouze hnědá část peříčka. Stejným způsobem přilepíme třetí vrstvu peří.



A zastřihneme spodní část.
A je hotovo.


Zatím to drží velmi dobře. Až po udělání mě napadlo, že jistější způsob by bylo ustříhat hnědé části peříček a lepit rovnou na karton(i když si nejsem jistá, jestli by to nezpůsobilo rozpad a pelichání ). Dalším mínusem by bylo, že by výsledek nebyl tak plastický, ale byl by dost plochý.. Spotřeba peří by byla sice mnohem větší, ale výsledek snad trvalejší.  Tak příště.



Žádné komentáře:

Okomentovat