23. 7. 2012

Krajkové náušnice snadno a rychle

 Ačkoliv veškeré módní "trendy" jdou pokaždé zcela mimo mě a já nemám už několik let tušení, co je zrovna in a v čem nesmím naopka vyjít ven, aniž bych vyvolala opovržlivé pohledy, tak tentokrát jsem neodolala. Zcela mě okouzlily krajky! Přestože se v šatnících objevují už nějaké to století, jakoby teprve letos došlo k jejich znovuobjevení.

Postup je velmi rychlý, celý proces zabere asi 10 minut. Potřebujeme:

- krajkovou látku nebo obyčejnou krajku - dá se sehnat v každé galanterii nebo prodejně látek. Cena látky sice bývá 250,- a výš, ale vzhledem k tomu, že je jí potřeba 10cm, tak je to investice 25Kč.
- 2 háčky na náušnice
- nůžky
- nit v barvě krajky + jehla
- dle potřeby voda + cukr

 Z krajkové látky vystřihneme 2x motiv. Spíše, než o vystřihnutí jde o vyštípání spojovacích nitek, které krajku drží pohromadě. Je třeba dávat trochu pozor, aby nedošlo k poškození krajky a ta se poté nezačala párat.


 Vzhledem k hornímu zakončení krajky by se těžce přišíval háček. Rozhodla jsem se vzor trochu upravit a ustřihnout horní 2 lístečky. Náušnice nakonec tedy nejsou tak obrovské.


Pak už stačí jen vzít jehlu a nit a očko háčku z náušnice přišít ke krajce.





Protože krajka byla pevná a drží dobře tvar, není třeba s tím nic víc dělat. Pokud si vybereme krajku jemnější, která tak dobře nedrží tvar, neustále se krčí a ohýbá, je možné tomu zamezit vodou s cukrem. Na talířku necháme rozpustit cukr ve vodě, krajku do vody namočíme a necháme uschnout. Množství cukru je závislé na tenkosti krajky a výsledném vzhledu.

Pokud je v roztoku moc cukru (stačí ho třeba i 1 lžička na 15- 20 lžiček vody), krajce to zalepí očka a vyvolává dojem plastické hmoty. Stačí krajku trochu propláchnout vodou, roztok naředit vodou a proces znovu opakovat. Pokud to není naopak na krajce vůbec poznat a je stále stejně "hadrovitá", stačí cukr přidat.

1 komentář:

  1. Vypadají pěkně, asi tě obšlehnu:-) a s tím cukrem je to dobrý nápad!

    OdpovědětVymazat