11. 7. 2012

Žitné knedle, hnedle

Není libější pocit (takhle v létě) než jemné tvarohové těsto rozplývající se na jazyku. Pokud je ještě ke všemu z celozrnné žitné mouky, má člověk jako bonus hřejivý pocit u srdce, že dělá něco pro své zdraví.

Recept:
1/2 kostky kostkového tvarohu
1 vejce (stačí i na celý tvaroh)
4-5 vrchovatých lžic hrubé celozrnné žitné mouky
špetka soli

- vše smíchat dohromady v těsto, ze kterého půjdou tvarovat koule- tudíž ne moc lepivé, vhodit do vařící vody a počkat, až vyplavou. Nechat 2 minutky a vyndat

 Pozn.: v nejhorším případě lze použít i hladká mouka. Člověk ale pak musí počítat, že knedlíky jsou pak tvrdší(možná při pár dnů odležení by se daly použít i jako hopíky)


V létě jsou nejlepší 2 varianty.

Varianta A:
Meruňkové!
Do těsta zabalíme celé vypeckované meruňky, podáváme se studeným bílým jogurtem ochuceným medem.

 Varianta B:
Borůvkové!!!
Borůvky jsou kapitolou samy o sobě. Hodí se ke všemu a za každých okolností. U tohoto receptu jsou nejlepší jako studená omáčka (borůvky, jogurt a med-k lesu patří les), ve které se koupou malé tvarohové knedlíčky.

Žádné komentáře:

Okomentovat