15. 7. 2012

Van Gogh ze sekáče

 Při svých obvyklých toulkách po secondhandech jsem narazila na naprosto dokonalý úlovek. Jde o závěs (tedy pevná kvalitní bavlna) z kolekce Van Gogh. Přesně v tu chvíli mi blesklo hlavou, že by neměl být takový problém změnit tento "látkový skvost" (byla to láska na první pohled) v jednoduchý letní kousek, ideálně sukni. Prolistovala jsem svou chabou sbírku burd a narazila na geniálně jednoduchou sukni do pasu. Bylo rozhodnuto.
Prvním krokem bylo ostříhat ze závěsu vše nepotřebné, aby vznikl ucelený kus látky. Tedy dolů šlo horní drhání i spodní kraj závěsu.
                               
Pak látku lícem k líci přeložit, přišpendlit okopírovaný střih a vystřihnout i s přídavky na švy (u předního dílu by rovnější strana měla být na přehybu látky, aby pak na sukni vepředu nešel šev, naopak u zadního dílu to nelze, kvůli nutnému vložení zipu). Dalším krokem bylo odšít záševky (na předním dílu horizontální na břicho a na zadním dílu vertikální na vytvarování látky kvůli pozadí ). U zadního dílu sežehlit přídavky na švy ke snadnějšímu přišití zipu.

 

 Dalším krokem je přišít zip. Látka by měla být co nejblíže zipu, aby nebyl vidět.

Zezadu by to mělo vypadat přibližně takto:

Teď už jen stačí sešít boční strany sukně, která tím získá už konečného tvaru.
 K dodělání sukně zbývá už jen založení spodního kraje (aby se netřepil) a přidělání pásku. Založení spodního kraje je snadné. Stačí látku začistit entlovacím stehem, zažehlit asi o 2 cm a přišít. Pásek vyrobíme ustřižením pruhu látky, který z obou stran přeložíme a sežehlíme. Pak už jen stačí přišít k sukní a nezapomenout vzadu přišít knoflík nebo patentku.

 A voilá. Sukně je na světě!


Celé to trvá maximálně 2-3 hodiny. Jde to opravdu rychle a odměnou je zcela originální sukně, kterou na 99,9% na nikom jiném neuvidíte!




Žádné komentáře:

Okomentovat