15. 7. 2012

Svatební dort

Mám takový dojem, že v dnešní době se prosazují čím dál větší a velkolepější svatby. Přes 100 hostů, limuzíny, šaty za desetitisíce apod. dnes již nejsou výjimkou. Ovšem jak známo, dražší svatba není úměrná s délkou manželství. O to větší je pak tedy důvod k oslavě zlaté svatby!

A jak známo ke svatbě patří i dort (zvláště když při té první svatbě chyběl a byl nahrazen zákusky). Prostě pokud ženich s nevěstou společně nezakrojí do dortu, není to nějak ono. A protože na té první chyběl, o to velkolepější musí být na té zlaté.

Vzhledem k oblibě čokolády nevěsty i ženicha bylo rozhodnuto dopředu. Po dlouhém googlování, čtení všemožných diskusí a stránek s recepty vyhrál kakaový korpus. Šťastlivci, kteří jej již zkusili, slibovali mechovost dortu, která vydrží několik dnů (mohu potvrdit). Krém musel být samozřejmě čokoládový. Jak jinak. Celé to doplňovaly domácí višně (protože co jiného se tolik hodí k čokoládě).


Korpus:
Velký korpus forma 35x35 cm
15 vajec (na žloutky a bílky)
450 g cukru krupice
360g hladké mouky
90g kakaa
15 lžic oleje
3 špetky soli
(pro jistotu 1,5 kypřícího prášku)

Malý korpus (vykrojený z formy 24 cm) jedná se o stejné ingredience, jen ve třetinové dávce, tedy
5 vajec (na žloutky a bílky)
150 g cukru krupice
120 g hladké mouky
30g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
(pro jistotu 1/2 kypřícího prášku)

Postup je poněkud obrácený. Vyšleháme bílky se solí do tuhého sněhu a  těsně před tím, než je hotový do něj po částech na nejvyšší obrátky zašleháme cukr. Z hmoty by se měla stát lesklá hmota, která po zvednutí metly na ní udělá špičku, která stojí. Snížíme rychlost šlehače a postupně zašleháváme žloutky a olej. Když je hotovo, opatrně (nadzvedáváním těsta, žádné hňácání) zapracujeme do hmoty prosetou mouku s kakaem a práškem. Pečeme asi na 160-170°C cca 40 minut. Pro jistotu píchneme do korpusu špejlí a ověříme (když ji vyndáme s nalepeným těstem, ještě není)



Krém:
Na celý dort (při jednom proříznutí obou korpusů) bylo třeba:
1,5 l šlehačky na šlehání (33%)
900 g čokolády (54%, ale může být i 74%, možná i méně/bílá, ale to nemám ozkoušeno)
750 g vaničkového tvarohu (plnotučný nebo polotučný)

Den předem nalámeme čokoládu do misky a zalijeme vařící šlehačkou. Tyčovým mixérem hmotu vymixujeme, aby vznikla hladká hmota bez kousků čokolády. Dáme do lednice na min. 5 hodin. Následující den vyšleháme s tvarohem.

 Takhle nějak vypadá šlehačka s čokoládou. Omamně to voní a člověk by si nejraději vzal lžičku a.....ale je nutné opravdu vše po částech zamixovat do tvarohu.
                                 

Potahovací hmota
600g  bílých bonbónu marshmallow 
cca 1200g moučkového cukru
šťáva z poloviny citrónu

Marshmallow necháme rozpustit v mikrovlnce na nejvyšší výkon. Stačí vždy jen minuta, půlminuta a bonbóny neustále kontrolovat. Vypadají dlouho stejně a drží tvar, ale při "dloubnutí" do nich se roztečou. Tudíž to nehodnotit jen dle jejich tvaru. Do rozteklých marshmallow vymačkáme půlku citronu (dle chuti možno i více) a vařečkou začneme zapracovávat cukr.(asi to 1kg) Když se hmota stane pevnější, vyndáme na silně pocukrovaný vál a vypracujeme nelepivou hmotu. Pozor, s hmotou je nutné pracovat rychle. Pokud vystydne, tak se nedá vyválet a je moc "gumová". Stačí ji pak dát zas na chvilku do mikrovlnky, ale zbytečně si přiděláte práci.

Hmota se hrozně lepí. Člověk je od ní celý umatlaný, dělá "pavučinky" a v této fázi se dá přibarvit barvou dle libosti.

Dále:
bílková poleva na zdobení perníčků
gumpasta(v cukrářských potřebách) na výrobu květů 
tráva z květinářství


Celou výrobu je nutné rozdělit do několika dnů, aby se z toho člověk nezbláznil.

Den 1.
Je třeba udělat středy orchidejí, které musí ztvrdnout. Na výrobu orchidejí je nejvhodnější toto video http://www.youtube.com/watch?v=Mofv-j0EZsA , kde je vše jasně a srozumitelně popsané. Středy se dělají na drátku, vytvarují se a nabarví. Dále je potřeba svařit šlehačku s čokoládou a dát do lednice.



Den 2.
Dopoledne je třeba udělat zbytek orchidejí, aby stihly vytvrdnout, nelámaly se a neopadávaly. K jejich vytvarování jsou ideální vnitřky krabic, ve kterých se prodávají jablka.


Upečeme oba korpusy a vyšleháme si krém. Na velkou desku položíme korpus velkého dortu, prořízneme, pokapeme šťávou z višní, namažeme krém a poklademe višněmi. Malý dort položíme na menší podložku a uděláme to samé. Oba dorty pomažeme krémem a samostatně uložíme do lednice.

3. den
Začneme potahováním dortů. Videí je na youtube nespočet.

Po potažení je ideální doba ozdobit hranu velkého i malého dortu bílkovou polevou. Já jsem si vybrala motiv krajky. Původně měl být trochu jiný, ale bohužel se na dort celý nevešel, takže nakonec to skončilo menší improvizací.

Protože by se spodní korpus mohl propadnout a klesnout pod tíhou toho spodního, je třeba vyztužit ho. K tomuto účelu se požívají speciálně koupené výztuže v cukrářských potřebách, nebo s naprosto stejným účinkem lze použít i brčka. Zastřihneme je těsně nad povrchem korpusu. Teď je dort připravený k tomu, aby unesl tíhu vrchního patra.

Pak už stačí jen dozdobit 50-tkou, travou a zapíchat cukrové orchideje....a dílo je dokonáno.



A když už má člověk cvik, může zkusit i minidortík pro kamarádku k narozeninám (ze 3 vajec do malého kastrůlku).





Žádné komentáře:

Okomentovat